Koi og hagedam
Spesialisten


Tropex Norge

Hallangsveien 91
1455 Nordre Frogn
(4 mil syd for Oslo)

Tlf: 93001654

E-post:hagedam@tropex.no

Org nr. 883 173 562

 

 

ÅPNINGSTIDER I BUTIKKEN


Se spesielle åpningstider på forsiden, grunnet corona pandemien.

 

 

 

 

 

Vil du vite hvor mange kilo fisk du har i dammen, skriv inn antallet å beregn!

Fisk

Koi historikk

 

Fra Magoi til Nishikigoi

Den faktiske Nishikigoi (Som vi i norge ofte kaller Koi) er en mutasjon matfisken Koi, som ble holdt i et område som heter Nagaoka-shi i Niigata for 200 år siden (1804- 1830)

I denne fjellregionen lagde beboerne terasser oppover skråningen for å dyrke ris og grønnsaker, og øverst lagde de dammer for å ha vann til å vanne åkrene med. Mat fisk (Koi) ble holdt i disse dammene som mat og proteinkilde om vinteren. Helt til en dag noen av disse koiene utviklet forskjellige farger og mønstre. Bøndene ble overrasket over dette og forsøkte og avle flere vakre og unike Koi. Etter hvert begynte de å bytte disse koiene mot andre varer fra andre regioner og ble offentlig kjent.

Som resultat av dennee hobby bondeoppdrettet ble det nå mange fiskeoppdrett som nå har resultert i en lang rekke varianter frem til nå.

 

Oprinnelsen til navnet "Nishikigoi"

Nishikigoi oppsto for ca 200 år siden som nevnt ovenfor. men den gang ble de kalt  "Irogoi" "Hanagoi", "Moyogoi" og "Kawarigoi".

Men på et Koi show fikk direktøren i "Fiskeri  agenten i Niigata" øye på en Taisho Sanshoku(Sanke) og ble truffet av dens overveldene skjønnehet.

Og hans første ord var "dette er en sann Nishikigoi!", og dette er hvordan Nishikigoi navnet oppsto.

"Nishiki" er et sikestoff  vevd med gull. Ordet "Nishiki brukes til å beskrive vakre og elegante ting (For eksempel "Nishikie" = "nishiki bilde"), og Nishikigoi er en elegant Koi som fortjener det navnet.

Rundt 1940, var navnet "Nishikigoi" et husholdningsord/hverdagsord i Japan, og "nishikigoi" er idag brukt over hele verden. (Også litt i Norge)

Joomla Template by Red Evolution web design UK